RStyle

Потърсете ни сега

0877 74 20 74

PVC или алуминий?

Предимства и недостатъци

PVC дограма


Поливинихлоридът има по-нисък коефициент на топлопроводимост, което значи, че задържа по-успешно топлината в помещението. PVC дограмата се изработва и монтира по-лесно, заради природата на самия материал, който е по-мек и гъвкав от алуминия. Изисква минимална поддръжка - не се нуждае от боядисване, третиране със специални препарати, а просто от измиване с мека кърпа и сапун. Изработката на PVC профилите изисква по-малко инвестиции, което понижава крайната цена на дограмата. PVC кондензира влага по-трудно от алуминия. Ъглите на PVC дограмата се лепят, което предотвратява духане през тях, но.. от друга страна прави невъзможно внасянето на големи каси (за портали например) в повечето помещения. PVC дограмата позволява обков с многоточково затваряне на достъпна цена. Този тип обков освен противовзломен ефект, дава възможност за по-прецизно настройване на пантите.


ПВЦ дограмата старее по-бързо от алуминиевата (30-50 години), защото е с органичен произход. По същата причина е и по-податлив на капризите на климата и при големи температурни амплитуди структурата на материала се нарушава и профилът се изкривява.PVC профилите имат голямо линейно разширение - 2-3мм на метър (в зависимост от произхода и още по-голямо).

Алуминиева дограма


Алуминият е неподатлив на големите температурни амплитуди по нашите географски ширини – от крайно горещото лято до минус 20 градуса по целзий през зимата, т.е. достига около 60°C амплитуда. Структурата на алуминия не се нарушава с течение на времето и е идеална за противодействие срещу голямата температурна амплитуда. Алуминият не променя външния си вид през годините. Не се нуждае от никаква поддръжка, освен елементарно почистване. Малко по-скъпият вариант на алуминиева дограма – с прекъснат термичен мост – доближава топлоизолационните и характеристики с тези на PVC. Алуминият, с прекъснат термомост позволява поставянето на механизми с многоточково затваряне, с възможност за фина настройка на отваряемите части. Здравината на този материал позволява сложни решения като окачени и структурни фасади, покривни конструкции, зимни градини. Алуминият не съдържа токсични вещества и е пожаро- и земетръсоустойчив.


Некачествената алуминиева дограма (ще я познаете по ниската и цена), поставена в среда с висока соленост (край морето например), дава неприятен дефект - по повърхностния и слой се образуват шупли.
Алуминият е по-енергоемък продукт и съответно по-скъп от ПВЦ.
Алуминият е по-студен материал и по-лесно кондензира влагата.

Разгледайте нашите специални предложения и поръчайте вашата дограма днес!

ПОРЪЧАЙ
Copyright © 2021 RStyle (Радо Стил ЕООД)